Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промените на ИМВ за директорите на държавни болници минаха в здравната комисия

Това ще е крачка към съсипване на българското здравеопазване, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов

Промените на ИМВ за директорите на държавни болници минаха в здравната комисия

Снимка: Bloomberg

Държавните и общинските болници да се извадят от Закона за публичните предприятия, като така се променят изискванията за кандидатите им за директори. Също така да се назначат нови конкурси в рамките на два месеца след обнародването на поправките.

Комисията по здравеопазване прие предложенията за промени в Закона за лечебните заведения на първо четене, внесени от Мая Манолова, лидер на „Изправи се! Мутри вън!“.

В мотивите си Манолова изясни, че в края на миналата година по предложение на депутати от ГЕРБ са направени промени в Закона за публичните предприятия и лечебните заведения са приравнени по статут и така става смяната на управителните им органи.

„Ние предлагаме тези, които имат принципал държавно участие, да възвърнат своя статут и начина, по който се назначават техните ръководства да бъде променен, като се осъществява в условията на конкурс, като упълномощено лице е министърът на здравеопазването“, обясни Манолова. 

Министерството на здравеопазването не подкрепя предложението за промяна в закона.

Костадин Ангелов обясни, че личи непознаване на законодателството в областта на лечебните заведения и се бъркат основни понятия. Назначаването на изпълнителните директори и в момента става от министъра на здравеопазването, посочи той. В предложения законопроект прави впечатление, че се предвижда избор на ръководители само на еднолични търговски дружества болници, каза още здравният министър и допълни, че това ще е крачка към съсипване на българското здравеопазване. 

Още по темата

„Премахването на търговския статут на лечебните заведения ще ни вкара в ликвидационна процедура, което ще отнеме години и ще ликвидира и здравеопазването в страната“, каза още Ангелов.

В реплика към здравния министър Мая Манолова каза: „Къде видяхте в този законопроект предложение за закриване и ликвидиране на търговските дружества, това е първа стъпка да се извадят лечебните заведения от Закона за публичните предприятия, къде се предвижда ликвидиране на лечебните заведения, дръжте се сериозно".

От БСП подкрепиха предложените поправки. „БСП смята, че статутът на лечебните заведения не може да бъде търговски, несъстоятелно е Агенцията за публичните предприятия да избира управите им, тя няма общо със здравеопазването", каза депутатът Георги Михайлов.

Той посочи, че от 65 лечебни заведения само 7 са с по двама кандидати, а останалите - само с един кандидат, което „навява за предрешеност на избирането им“.

"Здравеопазването се съсипва в момента от кадри, които не могат да управляват", категоричен е Георги Михайлов. Конкурсите са изкривени, това трябва да бъде поправено, посочи Михайлов.

Срещу преобразуването на болниците се обявиха и от ДПС. „Лечебните заведения в България не работят по търговския закон, а по Закона за здравното осигуряване. Ако решим да променим статута им, всички те трябва да минат през ликвидация, което означава, че ще засилим интереса на кредиторите към тях", отбеляза Хасан Адемов от ДПС.

Против предложенията бяха от ГЕРБ и ДПС, но положително становище дадоха народните представители на БСП и „Изправи се! Мутри вън!“. Законопроектът беше подкрепен и с гласовете на "Има такъв народ" и "Демократична България".  

Срещу поправките се обявиха министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски и председателят на БЗС д-р Николай Шарков.  

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Пропадна и третият търг за 52 електробуса в столицата